Ce să faci dacă ai dureri de spate, mușchi și articulații? Spoiler: căldura te va ajuta
Știai că Premiul Nobel pentru Medicină și Fiziologie în 2021 a fost acordat „pentru descoperirea receptorilor de temperatură și de atingere”? Pe scurt,
Durerea cervicală sau de spate apare întotdeauna brusc și la momentul cel mai nepotrivit. Ea îți transformă viața în chin, te scoate din ritmul obișnuit de activități și singura dorință e să te întinzi și să stai nemișcat.
Am adunat 5 modalități de a reduce această durere:
Aplică un termofor cald sau rece*
Un termofor cu apă caldă este plasat pe zona dureroasă a spatelui sau regiunii cervicale - cel mai adesea 15-20 de minute sunt suficiente pentru ca mușchii să se încălzească și să se relaxeze. Și aceasta, la rândul său, reduc spasmele și durerea.
Nu există recomandări universale în aceste situații; fiecare alege ce i se potrivește cel mai bine, de exemplu, dacă te doare regiunea cervicală, poți aplica nu doar ceva cald, dar și rece: un pachet de gheață învelit într-un prosop sau termofor rece. Acestea vor reduce inflamația și durerea. Însă această metodă nu este potrivită pentru spate - aici mușchii sunt situați mai adânc, așa că răcoarea pur și simplu nu va ajunge la ei în 15-20 de minute, dar va apărea riscul de degerături ale pielii.
* există contraindicații, înainte de a utiliza metoda consultă un specialist
O altă opțiune pentru a reduce durerea este baia fierbinte. Acționează la fel ca un termofor cald - corpul se încălzește și mușchii se relaxează (înainte de a utiliza metoda consultă un specialist)
Aplică un unguent special
Pentru a reduce durerea și a restabili starea generală, poți aplica unguentul Kapsikam®, conceput special pentru durerea de acest tip.
Kapsikam® este un unguent analgezic cu efect de încălzire, care conține substanțe cu efect vasodilatator și iritant asupra terminațiilor nervoase sensibile, drept urmare are un efect local iritant, hiperemic si analgezic. Iritația locală a pielii provoacă o modificare a alimentării cu sânge și o reducere selectivă a trofismului organelor interne, inervate de aceleași segmente ale măduvei spinării. Iritația suplimentară în segmentul corespunzător al măduvei spinării activează suplimentar sistemul antinociceptiv, care împiedică transmiterea impulsurilor dureroase către cortexul cerebral și îmbunătățește toleranța la durere.
Această acțiune complexă al unguentului Kapsikam® se datorează compoziției unice - conține 5 substanțe active în doze special selectate.
Kapsikam® trebuie aplicat pe zona dureroasă de 2-3 ori pe zi în strat subțire cu ajutorul unui aplicator. Nu te îngrijora că-ți vei păta hainele - unguentul se absoarbe rapid și nu lasă urme pe stofă.
Reglează alimentația
Unele alimente pot contribui la reducerea durerilor musculare, așa că ai grijă ce mănânci - nu doar în timpul acceselor, ci și zilnic.
Pentru a ajuta organismul să reducă inflamația, mănâncă alimente bogate în:
Produsele pot provoca reacții alergice, deci nu uita să consulți un specialist.
Consultă un medic
Când apar primele simptome de durere, consultă un medic pentru a stabili diagnosticul și tratamentul necesar. La urma urmei, durerea acută cervicală și de spate poate apărea din diverse motive - de la poziția nesănătoasă în timpul somnului sau al muncii până la leziuni sau boli grave precum hernia sau chiar inflamația organelor interne.
Doar un medic poate alege tratamentul adecvat. De exemplu, pentru durerile musculare acesta ar putea fi masaj și fizioterapie.
Activitate fizică echilibrată
În dureri acute de spate, adesea o persoană nu poate nici măcar să se miște sau să inspire - deci nu se pune problema vreunui exercițiu fizic. Dar este dăunător și dacă stai întins în pat o perioadă lungă de timp - mușchii slăbesc, iar când în sfârșit începi să te miști, sarcina pe spate crește și, ca urmare, durerea revine.
Prin urmare, în caz de durere acută te poți odihni o zi sau două și apoi te poți întoarce la activitățile de zi cu zi. Este important să nu ridici greutăți, să nu faci aplecări și răsuciri inutile, ci pur și simplu fă plimbări, încălziri. Adresează-te medicului cu întrebarea când și în ce volum poți începe antrenamentele.
Stretchingul și yoga reduc tensiunea musculară, îmbunătățesc circulația sângelui și ameliorează durerea. Înainte de a începe antrenamentul, este recomandat să consulți un specialist.