Înapoi la articole

Ce să faci dacă ai dureri de spate, mușchi și articulații? Spoiler: căldura te va ajuta 

Știai că Premiul Nobel pentru Medicină și Fiziologie în 2021 a fost acordat „pentru descoperirea receptorilor de temperatură și de atingere”? Pe scurt, anume aceasta a contribuit la explicarea modului în care căldura, frigul și atingerea excită semnalele în sistemul nervos. 

Folosind capsaicina, substanța responsabilă pentru gustul iute arzător al ardeiului roșu, oamenii de știință au identificat receptorul TRPV1. El este localizat pe terminațiile nervoase ale pielii și reacționează la căldură. Expunerea repetată la concentrații mari de capsaicină reduce sensibilitatea receptorilor durerii și capacitatea nervului de a transmite impulsurile dureroase. Cu alte cuvinte, dacă încălzești zona dureroasă a corpului, disconfortul poate dispărea. 

Desigur, dacă te doare acut spatele sau mușchii după un antrenament, nu trebuie să aplici ardei iute pe piele. Pentru aceasta există diverse unguente cu un analog al capsaicinei. Kapsikam® este unul dintre acestea–vom vorbi mai multe despre el în acest articol. 

Ce conține Kapsikam? 

Kapsikam® este un unguent analgezic cu efect de încălzire. Conține simultan 5 substanțe active în doze special selectate: 

  • nonivamida (analog al capsaicinei - substanță cu efect de încălzire din ardeiul iute) reduce durerea și dilată vasele de sânge ale pielii, ceea ce provoacă o senzație de căldură după aplicarea unguentului; 
  • dimetilsulfoxidul are un efect antiinflamator și analgezic și, de asemenea, asigură pătrunderea prin piele a celorlalte componente ale medicamentului până la locul durerii; 
  • benzilnicotinatul dilată vasele de sânge și îmbunătățește circulația, inclusiv în zona afectată; 
  • camforul și terebentina îmbunătățesc suplimentar circulația sângelui, reduc durerea. 

Cum acționează? 

Toate substanțele din Kapsikam® au un efect vasodilatator și iritant asupra terminațiilor nervoase sensibile. Astfel, sângele este direcționat spre zona bolnavă, iar transmiterea impulsurilor dureroase este blocată. 

Prin urmare, Kapsikam® are un efect iritant local și îmbunătățește fluxul sanguin la locul de aplicare și locul afectat situat mai adânc. Datorită „dezactivării” conducerii impulsurilor dureroase, se dezvoltă în paralel și un efect analgezic. 

Când poate fi utilizat? 

Există mai multe indicații pentru unguentul Kapsikam®: 

  • dacă apar dureri acute de spate, mușchi sau cervicale - de exemplu, din cauza curentului de aer rece sau poziției incorecte la computer; 
  • dacă te dor articulațiile brațelor și picioarelor - de exemplu, după un efort intens; 
  • daca te dor mușchii dupa reluarea antrenamentului sau dacă vrei să îi încălzești - dupa aplicarea unguentului Kapsikam® apare un efect de încălzire, care relaxează mușchii. 

Cum se aplică unguentul? 

Kapsikam® trebuie aplicat pe zona dureroasă de 2-3 ori pe zi, câte 1-3 grame, cu un aplicator. Să nu-ți fie frică - unguentul se absoarbe repede, nu pătează hainele și lasă pielea să respire. 

Conform prospectului, acţiunea analgezică apare peste 30–40 minute şi durează pâna la 3-6 ore. La administrarea repetată, acţiunea preparatului se menţine timp de 10-14 zile. Dacă durerea și inflamația nu dispar în această perioadă, consultă un medic pentru corecția tratamentului. 

Acesta este un medicament. Citiţi cu atenţie prospectul. Dacă apar manifestări neplăcute, adresaţi-vă medicului sau farmacistului.