Ce să faci dacă ai dureri de spate, mușchi și articulații? Spoiler: căldura te va ajuta
Știai că Premiul Nobel pentru Medicină și Fiziologie în 2021 a fost acordat „pentru descoperirea receptorilor de temperatură și de atingere”? Pe scurt,
La începutul verii grădinăritul este în toi. Ai de plantat răsaduri, de tăiat tufișuri și de plivit buruieni. Dar, aceste activități, atât de plăcute, deseori sunt umbrite de o situație tipică de la țară: rigiditate la nivelul spatelui, dureri de articulații, supraoboseală.
Pentru a preveni aceste neplăceri, citește articolul. Am adunat 6 trucuri, care te vor ajuta să ai un spate sănătos chiar și după o zi lungă de muncă în grădină.
În sezon este multă muncă la țară, dar totuși, nu te strădui să le faci pe toate într-o zi de weekend. După o lungă ședere pe canapea în perioada rece, o astfel de suprasoliciatare poate provoca dureri acute de spate.
Prin urmare, mai întâi pregătește mușchii - exact ca înainte de antrenament într-o sală de sport. Este suficientă o încălzire obișnuită - întindere, înclinare, mișcări circulare ale brațelor și picioarelor, răsucirea trunchiului.
Strădui-te să mărești activitatea treptat. Nu este nevoie să începi săpatul chiar dis-de-dimineață - poți începe cu o muncă ușoară. De exemplu, prelucrează și tunde tufele de zmeură și coacăze.
Dacă trebuie să ridici o ladă cu răsaduri, un sac de cartofi sau o găleată cu apă folosește o tehnică adecvată. Amintește-ți cum ridică atleții halterele – nu folosesc spatele, ci mușchii picioarelor, care sunt mult mai puternici și astfel, fac față sarcinii mai eficient.
Citate
Flexează genunchii, ghemuiește-te, apucă greutatea, trage-o spre tine și îndreptă-ți picioarele în timp ce ridici greutatea. Această tehnică te va ajuta să eviți multe probleme de spate.
Evită mișcările bruște și efectuează toate activitățile lin, fără să te răsucești și să te întorci. Dacă este posibil, împarte sarcina grea în mai multe părți și mută-le în mai multe mișcări. Unele lucruri le poți plasa într-un rucsac pe spate – astfel încărcătura va fi distribuită mai uniform.
După mult plivit, la sfârșitul zilei, poți simți o durere în partea inferioară a spatelui sau pur și simplu nu te poți îndrepta. Poziția greșită este cauza tuturor relelelor - mulți oameni muncesc ore în șir aplecați, cu spatele rotungit, în timp ce picioarele rămân drepte. Dacă rămâi într-o astfel de stare „cocoșată” foarte mult timp, mușchii „memorează” această poziție - apar contracturi și dureri.
Prin urmare, este important să menții mereu poziția dreaptă a spatelui. De exemplu, poți lucra în genunchi, dar pune ceva moale sub ei. O altă opțiune este să cumperi genunchiere speciale sau să lucrezi așezat pe o bancă mică.
4. Evită suprarăcirea
Vremea poate fi insidioasă. Dimineața soarele apare, de aceea ieși la muncă în grădină îmbrăcat mai lejer. După o activitate mai intensă însă, transpiri și ”te trage curentul” la spate. Ca urmare, mușchii se pot inflama: apare miozita, care duce la dureri acute de spate.
În acest caz, monitorizează vremea și alege hainele potrivite - la primul semn de vânt sau timp răcoros îmbrăcă-te mai cald. De asemenea, poți înfășura partea inferioară a spatelui - este mai bine să transpiri puțin decât să lupți mai târziu cu „lumbago” și consecințele sale.
Calculează-ți puterea și cunoaște-ți limitele - lucrează mai lent, nu ”alerga” prin grădină, ca la sfârșitul zilei să cazi de dureri de spate și să zaci până dimineaţa.
Este important să alternezi corect munca și odihna - la fiecare 30-45 de minute fă pauze de 5-10 minute. Este bine dacă poți face diferite activități în timpul zilei, schimbând poziția corpului - când în picioare, când în genunchi. Acest lucru te va ajuta să eviți pozițiile statice, care suprasolicită coloana vertebrală și articulațiile.
6. Alege salteaua potrivită
De obicei, toate lucrurile vechi și inutile sunt aduse la vilă, inclusiv saltelele mototolite, pe care apoi îți petreci noaptea. Însă sănătatea spatelui și calitatea odihnei noaptea, după o zi grea de muncă în grădină, depind de saltea.
Un mic sfat când alegi salteaua: ar trebui să fie fermă, datorită acestui lucru coloana vertebrală își ia poziția naturală. Pentru a dormi confortabil, așterne deasupra o pătură moale sau un topper pentru saltea.
Ce să faci dacă totuși te doare spatele?
În acest caz, oprește toate activitățile și oferă-i spatelui odihnă pentru cel puțin 2-3 zile. Nimic groaznic nu se va întâmpla în grădină în această perioadă, în schimb, poți evita complicații neplăcute.
Pentru a reduce durerea și a restabili starea generală, poți aplica un unguent analgezic cu efect de încălzire - de exemplu, Kapsikam®. Acest unguent conține 5 substanțe active în doze special selectate:
Kapsikam® se aplică pe zona dureroasă câte 1-3 g de 2-3 ori în zi, folosind un aplicator. Unguentul se absoarbe repede și nu lasă urme pe haine.