Ce să faci dacă ai dureri de spate, mușchi și articulații? Spoiler: căldura te va ajuta
Știai că Premiul Nobel pentru Medicină și Fiziologie în 2021 a fost acordat „pentru descoperirea receptorilor de temperatură și de atingere”? Pe scurt,
Nu în zădar se spune că toate bolile sunt de la nervi. Ei bine, dacă nu toate, atunci cu siguranță multe dintre ele. De exemplu, durerile cervicale și de umeri, sunt adesea rezultatul stresului cronic, suprasolicitării emoționale și al anxietății.
Regiunea cervicală și umerii sunt un fel de indicator al nivelului de tensiune din corp. Și acest lucru nu ne surprinde! În regiunea cervicală există un plex de nervi importanți, inclusiv nervul accesoriu, care funcționează activ în timpul stresului. Munca asiduă, efortul excesiv, frica și anxietatea, ne determină deseori să retragem inconștient capul, să ridicăm umerii, grupându-ne și protejându-ne de pericol. Problemele și trăirile cronice suprasolicită constant mușchii, care în cele din urmă își pierd elasticitatea și rămân rigizi chiar și în repaus. Aceștea comprimă nervii și vasele de sânge, împiedicând circulația normală a sângelui și nutriția țesuturilor. Așa apare disconfortul, apoi durerea.
Dacă apar simptome neplăcute, consultă medicul cât mai curând posibil. Acesta va pune diagnosticul, va exclude unele patologii, cum ar fi, o hernie de disc sau o protruzie discală și va alege tratamentul potrivit.
Din păcate, mulți dintre noi se tratează de sinestătător și folosesc activ unguente, tablete, remedii populare. Drept urmare, ajung la medic deja cu probleme grave (dureri de cap, migrene, tulburări de vedere, nervi spinali comprimați etc.) De aceea, nu experimenta cu sănătatea ta, ci caută la timp ajutorul unui specialist competent.
Într-o astfel de situație medicul prescrie în primul rând analgezice antiinflamatoare. Cel mai des, el optează pentru AINS, adică antiinflamatoare nesteroidiene. Da, astfel de medicamente sunt destul de eficiente, dar în același timp au un șir de contraindicații și reacții adverse, în special la administrarea îndelungată a medicamentelor cu acțiune sistemică (tablete, capsule, supozitoare etc.).
O altă opțiune pentru durerile cervicale și de umeri sunt medicamentele combinate cu efect de încălzire, care nu conțin AINS. Ele sunt și eficiente, și sigure. De regulă, astfel de medicamente îmbunătățesc nutriția și alimentația cu sânge a mușchilor, înlătură spasmele, au efecte analgezice și antiinflamatorii.
Gimnastica are și ea o mare importanță în tratamentul și prevenirea disconfortului cervical. Doar câteva minute de exerciții simple, de 2-3 ori pe zi, te pot elibera de tensiunea musculară. Începe cu umerii: în timp ce inspiri lent, ridică umerii în sus, menținând poziția la limita maximă de întindere și expiră. Apoi, coboară cu putere umerii în jos și menține această poziție timp de 5 secunde. Repetă ecest exercițiu de mai multe ori. După aceea, repetă ridicările de umăr pe diagonală: întinde umărul drept în sus, iar cel stâng în jos și invers. Pentru a relaxa gâtul, stând pe un scaun, închide mâinile în spatele capului și apasă cu partea din spate a capului pe palme în timp ce inspiri și cu bărbia pe piept în timp ce expiri. Pe lângă gimnastică, sunt foarte importante cursurile de masaj, care reduc tensiunea, relaxează mușchii și îmbunătățesc elasticitatea lor.
Alte soluții importante în lupta cu stresul sunt ședințele individuale sau de grup cu un psiholog, remedii calmante, băi relaxante cu uleiuri de lavandă sau salvie, plimbări la aer curat sau întâlniri cu prietenii.
Durerea cervicală este un însoțitor invizibil al omului modern, care suferă de stres și de ritmul rapid al vieții. Totuși, folosind metode simple de prevenire și medicamente eficiente pentru tratament, poți scăpa de disconfort și îți poți îndrepta liber umerii.