Înapoi la articole

Durerea lombară: patologie sau normă?

Practic, fiecare om, măcar o dată în viață, a avut dureri în regiunea lombară. Ele pot evolua fie ca un singur epizod, de exemplu, după o muncă în grădină sau ridicarea greutăților, fie ca o durere recurentă sau cronică. 

Potrivit datelor științifice, durerile lombare afectează cel mai des populația adultă și este cea mai frecventă cauză de dizabilitate din lume [1,2]. Până la 85% dintre oameni au avut dureri lombare cel puțin o dată pe parcursul vieții [3]. Un tratament corespunzător rezolvă această problemă în medie timp de 4 săptămâni. Totuși, aproximativ unul din cinci pacienți cu vârsta cuprinsă între 20 și 59 de ani dezvoltă dureri lombare cronice, care durează mai mult de 3 luni [4]. Acestea provoacă daune și mai grave, asociate cu pierderea capacității de muncă și pierderi economice semnificative sub formă de costuri medicale și pierderea productivității. 

Ce declanșează durerea lombară? Este oare mereu de vină hipodinamia? 

Episoadele unice de durere lombară pot fi cauzate de inactivitate fizică, și anume de un stil de viață sedentar. Nu este un secret, că angajații de birou petrec toată ziua într-o poziție șezândă la computer, merg acasă cu metroul sau cu mașina și își petrec seara pe un scaun în fața televizorului. Filmele sovietice reflectă tradiția de a face „gimnastică industrială” la locul de muncă. Toți angajații întreprinderii - de la director până la o simplă dactilografă – luau parte la o pauză sportivă pe un fond muzical. Vertebrologii moderni remarcă cu regret, că acum nu există o astfel de tradiție, deși sunt companii, care au grijă de angajați: instalează o masă de tenis, instalează echipamente de antrenament sau le achită angajaților abonamente la săli de fitness. Dar astfel de companii sunt unice. 

Și, dimpotrivă, activitatea fizică intensă, munca la vilă, purtarea genţilor grele, exerciții selectate necorespunzător într-o sală de fitness pot provoca, de asemenea, dureri severe de spate. 

Cauzele urologice și ginecologice ale durerii 

Durerea lombară poate fi cauzată nu doar de problemele coloanei vertebrale, ci și de unele boli ginecologice. Cel mai des, durerea lombară și sacrală poate fi un simptom al unui uter retrovers sau al inflamației cronice a anexelor uterine. 

Nu uita că durerea în partea inferioară a coloanei vertebrale poate fi un simptom al problemelor urologice. Durerea surdă în această zonă este caracteristică pielonefritei cronice, tumorilor. Durerea acută poate apărea în urolitiază, obstrucția ureterului, nefrită acută. 

Patologiile coloanei vertebrale 

Totuși, conform statisticilor medicale, peste 80% dintre acuzele de dureri lombare sunt direct legate de bolile sistemului musculo-scheletic al spatelui și patologia coloanei vertebrale - osteocondroză, reumatism, radiculită, lombago, nevralgie. 

Suprasolicitarea mușchilor neantrenați (de exemplu, în timpul lucrului la vilă), mișcările bruște, efortul fizic excesiv pot provoca microtrauma mușchilor spatelui și a membranelor de țesut conjunctiv (fascii). În acest caz, apare o durere acută în partea inferioară a spatelui (pe o singură parte). Mușchiul afectat este tensionat, în el se palpează multiple puncte dureroase. Acest, așa numit sindrom myofascial, este o problemă frecventă, care răspunde bine la tratament. 

Osteocondroza este o altă problemă a spatelui frecvent întâlnită. Dacă mai devreme acest diagnostic se asocia cu persoanele în vârstă, acum osteocondroza a „întinerit” mult și este diagnosticată și la cei cu vârsta de 30 de ani! Acum, nu doar bătrânelele se leagă cu eșarfe și brâuri din „păr de câine”, ci și tinerii stau la coadă la farmacie pentru a cumpăra medicamente „pentru spate”. Gama de medicamente este uriașă, dar cum să faci alegerea corectă și să nu dăunezi organismului? 

Desigur, ar trebui să consulți un medic care va determina cauza durerii lombare și va prescrie un tratament. Nu recurge la automedicație. Dacă durerea este asociată cu patologia coloanei vertebrale, un medic cu experiență îți va recomanda o radiografie sau un RMN al regiunii lombare. Pe baza rezultatelor examinării, medicul va prescrie medicamente antiinflamatoare, va recomanda fizioterapie, exerciții fizice, masaj sau terapie manuală, te va sfătui ce activități trebuie limitate. 

De regulă, medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) sunt eficiente. Acestea asigură un efect antiinflamator și analgezic pronunțat, dar au și multe efecte secundare și contraindicații, așa că trebuie administrate cu maximă precauție. Utilizarea AINS necesită consultarea unui medic, pentru a exclude contraindicațiile acestora. 

Experții remarcă faptul că terapia locală cu AINS nu este mai puțin eficientă. Remediile cu acțiune externă - geluri, creme, unguente – își fac efectul doar pe zona aplicată și nu în întreg organismul. 

O altă opțiune pentru durerea lombară sunt medicamentele combinate fără AINS: sunt eficiente, sigure și au efect de încălzire. De regulă, astfel de medicamente îmbunătățesc trofica și alimentarea cu sânge a mușchilor, reduc spasmul muscular și au efect analgezic. 

Dacă ai dureri în regiunea lombară, nu te poți apleca, purta o geantă pe umăr, îți este greu să stai în picioare mult timp, consultă medicul, deoarece durerile de spate pot semnala probleme grave în corpul tău. Cu cât începi mai devreme tratamentul, cu atât rezultatul va fi mai bun. 

  1. Global burden of disease study c. Global, regional, and national incidence, prevalence, and years lived with disability for 301 acute and chronic diseases and injuries in 188 countries, 1990-2013: a systematic analysis for the global burden of disease study 2013. Lancet. 2015; 386(9995): 743-800. Doi: 10.1016/s0140-6736(15)60692-4. 
  2. Hartvigsen j., hancock m.j., kongsted a., louw q., ferreira m.l., genevay s., hoy d., karpinen j., pransky g., sieper j., smeets r.j., underwood m., lancet low back pain series working group. What low back pain is and why we need to pay attention. Lancet. 2018; 391(10137): 2356-67. Doi: 10.1016/s0140-6736(18)30480-x. 
  3. Schmidt c., raspe h., pfingsten m., hesenbring m., bastel h.d., eich w., kohlmann t.  Back pain in the german adult population. Spine. 2007; 37(18): 2005-11. Doi: 10.1097/brs.0b013e318133fad8. 
  4. Meucci r.d., fassa a.g., faria n.m. prevalence of chronic low back pain: systematic review. Rev saude publica. 2015; 49: 1. Doi: 10.1590/s0034-8910.2015049005874. 
Acesta este un medicament. Citiţi cu atenţie prospectul. Dacă apar manifestări neplăcute, adresaţi-vă medicului sau farmacistului.