Ce să faci dacă ai dureri de spate, mușchi și articulații? Spoiler: căldura te va ajuta
Știai că Premiul Nobel pentru Medicină și Fiziologie în 2021 a fost acordat „pentru descoperirea receptorilor de temperatură și de atingere”? Pe scurt,
Majoritatea oamenilor au suferit, la un moment dat în viață, de dureri severe în regiunea gâtului. Și acestea pot apărea nu doar din cauza unui traumatism sau a vertebrelor anormale - uneori este suficient să te întorci brusc pentru a simți o durere acută în regiunea cervicală.
În acest articol, vom vorbi despre alte cauze ale durerii cervicale, cum să le faci față și ce fel de unguent ar trebui să ai în trusa medical de prim ajutor.
Suprarăcirea, care duce la apariția miozitei (inflamație musculară). Când te expui la un curent de aer rece, chiar și neînsemnat, îți poate afecta mușchii gâtului. Ca urmare, apare durerea acută (de obicei doar pe o parte a gâtului), din cauza căreia este aproape imposibil să întorci capul.
Poziția incomodă. Deseori ești nevoit să stai la serviciu 8 ore cocoșat sau cu gâtul întins - ca urmare, mușchii se încordează pentru o perioadă mai lungă de timp și încep să doară. Acest lucru se poate întâmpla și din cauza somnului într-o poziție incomodă sau după o călătorie lungă cu mașina, când nu ai posibilitate să te relaxezi.
Traumele – de exemplu, din cauza unei căderi, accident sau practicării sportului.
Stresul. În regiunea cervicală există un plex de nervi importanți, inclusiv nervul accesor, care funcționează activ în timpul stresului. În timpul unei munci grele, a efortului excesiv, fricii sau anxietății, deseori retragem inconștient capul și ridicăm umerii, ne grupăm ca să ne apărăm de pericol. Dacă problemele persistă, mușchii rămân constant tensionați, își pierd elasticitatea și rămân încordați chiar și în repaus. De aici vine rigiditatea și durerea.
Bolile coloanei vertebrale sau ale altor organe - durerea cervicală poate semnala probleme ale creierul, inimii sau vaselor sanguine.
Cum să le faci față?
Dacă durerea cervicală este acută, asigură-i odihnă - nu întoarce gâtul prea brusc și nu-l ține prea mult timp într-o singură poziție. Un fular sau o eșarfă de lână înfășurate în jurul gâtului va încălzi și va calma mușchii. Suplimentar aplică un unguent special.
Dacă simți doar un disconfort ușor după o zi grea de muncă, te va ajuta masajul în zona «gulerașului» - stimulează circulația sângelui, reduce spasmele și relaxează mușchii. Dacă durerea cervicală nu dispare, consultă un specialist. Poate fi vorba de o boală gravă, în care gâtul are nevoie de ajutor, cum ar fi osteocondroza și osteoartrita.
Pentru a reduce problemele la nivel cervical, ia măsuri de prevenire, care includ antrenamente zilnice, un loc de muncă echipat corespunzător, postură corectă și pauze regulate.
Ce unguent poți aplica în cazul durerilor cervicale?
Poți contribui la reducerea durerii cervicale și la restabilirea stării generale cu ajutorul unui unguent analgezic cu efect de încălzire - de exemplu, Kapsikam®. Kapsikam® conține nonivamidă, un analog al capsaicinei - substanța responsabilă pentru gustul iute al ardeiului roșu. Nonivamida reduce durerea și dilată vasele pielii. Prin urmare, după aplicarea unguentului apare o senzație de căldură.
Pe lângă nonivamidă, Kapsikam® conține încă 4 substanțe active într-un raport echilibrat, care își completează reciproc acțiunea.
Cum se utilizează: Kapsikam® (1-3 g) trebuie aplicat de 2-3 ori pe zi în strat subțire cu un aplicator pe zona dureroasă. Nu vă temeți să vă pătați hainele - unguentul se absoarbe rapid și nu lasă urme pe țesătură.