Înapoi la articole

6 cei mai mari dușmani ai spatelui. Cum îi poți învinge.

Zilnic omul modern efectuează acțiuni de rutină, cărora nu le acordă prea multă importanță, de exemplu, stă mult timp pe smartphone, își face griji cu privire la muncă și preferă să ia autobuzul în locul mersului pe jos.

Toate acestea împreună pot afecta în mod negativ spatele, pot duce la o postură incorectă și dureri musculare. Pentru a-ți ajuta spatele, uneori este suficient să scapi de aceste obiceiuri proaste, despre ele vom discuta mai jos. Și la final, vei afla ce poți face dacă încă te doare spatele.

Obiceiul nr.1 Stilul de viață sedentar

O situație tipică: te trezești dimineața târziu, nu ai timp să-ți încălzești mușchii și imediat urci în mașină sau autobuz pentru a ajunge la serviciu. Stai acolo într-o singură poziție timp de 8 ore, iar seara, acasă, te întinzi pe canapea cu o carte sau un smartphone în față. În acest mod, zi după zi, se poate dezvolta hipodinamia - o boală cu un stil de viață fix, manifestată printr-o scădere a volumului activității musculare, ce afectează toate funcțiile corpului, inclusiv sistemul musculo-scheletic. Iar de aici nu departe sunt și problemele de spate.

Dacă o persoană petrece întreaga zi într-o singură poziție așezată, mușchii și articulațiile nu primesc suficientă nutriție și slăbesc.

Este deosebit de dăunător să lucrezi în pat - când stai întins sau așezat pe o suprafață moale, toate părțile corpului sunt tensionate. Din acest motiv, poate apărea o senzație de rigiditate în spate, durere în regiunea cervicală și alte senzații neplăcute în corp.

Obiceiul nr.2 Efortul fizic excesiv

Se întâmplă și altfel – parcă mergi la sală, faci sport, te plimbi mult, dar spatele te doare. Există de obicei două motive pentru acest lucru.

O cauză poate fi tehnica greșită, de exemplu, te apleci după greutăți într-un mod incorect, suprasoliciți mușchii regiunii lombare, ceea ce poate comprima terminațiile nervoase. În plus, disconfortul de la nivelul spatelui poate fi din cauza febrei musculare sau sindromului DOMS (Delayed Onset Muscle Soreness) - apare adesea din cauza traumatizării și inflamației fibrelor musculare în timpul efortului fizic intens. De obicei, durerea nu apare imediat după antrenament, ci după 24–36 de ore.

Obiceiul nr.3 Postura incorectă

Postura depinde de sănătatea spatelui, iar sănătatea spatelui depinde de postură. La persoanele, care adoptă o postură incorectă de ani de zile, mușchii sunt forțați să adopte o poziție nefirească. Cu timpul apar durerea, disconfortul, iar împreună cu acestea și alte consecințe negative pentru organism - tulburări respiratorii, oboseală, dureri de cap.

Exercițiile de yoga întăresc corsetul muscular și astfel corectează postura

Obiceiul nr.4 Curenții de aer

Pe timpul verii, percepem orice suflare de vânt ca pe un cadou și, fără să ne gândim, stăm lângă geamul deschis și sub aparatul de aer condiționat. Dar un curent de aer rece este periculos, deoarece afectează organismul la nivel local.

Dacă o persoană merge pe stradă în frig și îngheață, se activează sistemul de apărare - părul se ridică, se face “pielea de găină”, apar frisoane și tremur. Toate acestea contribuie la generarea căldurii și încălzirea rapidă.

Este cu totul altceva când stai acasă la cald și o adiere rece de vânt suflă pe spate. Corpul nu simte că îi este frig și nu își activează sistemul de apărare - fluxul de aer acționează din ce în ce mai tare asupra zonei corpului și o răcește din ce în ce mai adânc. Rezultatul este miozita (inflamația mușchilor). O altă denumire este "lumbago" - o durere acută în regiunea lombară, între omoplați sau în regiunea cervicală, îndeosebi în timpul mișcării.

Obiceiul nr.5 Stresul

Problemele de acasă, suprasolicitarea la locul de muncă, anxietatea, frica și alte emoții negative par să afecteze doar starea psihologică și starea de spirit ale unei persoane. Nu e deloc așa - stresul se poate manifesta și în mod fizic, inclusiv prin încordare musculară.

Stresul este reacția organismului la o anumită amenințare. În vechime era un invadator, iar în prezent, de exemplu, un șef sever. Mușchii se contractă, corpul se grupează și se pregătește să lupte cu problema. Dacă reacția este realizată și amenințarea dispare, atunci corpul se relaxează. Însă dacă problema persistă, atunci stresul nu dispare, ceea ce înseamnă că și mușchii continuă să se încordeze și suferă în primul rând spatele, care plătește pentru postura noastră dreaptă.

Apropo, aproximativ după același mecanism apare și cefaleea de tensiune, ca urmare a încordării persistente a mușchilor capului și gâtului.

O modalitate de a reduce încordarea musculară este activitatea fizică - alergarea sau cel puțin mersul pe jos.

Obiceiul nr.6 Dormitul pe o saltea incomodă

Unora le place să doarmă pe un pat moale, în timp ce altora – pe o suprafață mai dură. Ambele sunt dăunătoare: din cauza unei saltele prea dure circulația sângelui este perturbată, iar cea moale, dimpotrivă, se lasă sub greutatea corpului și ajungi să dormi ca într-un hamac.

Ca urmare, spatele se află într-o poziție nefirească timp de 8 ore - nu este de mirare că dimineața te poți simți abătut și obosit. Deci optim ar fi să cauți mijlocul de aur.

Cum poți să previi durerile de spate?

Cel puțin adaugă mai multă mișcare în viața ta, evită curenții de aer reci și învață să te relaxezi. Iar dacă disconfortul în spate totuși apare, aplică unguentul Kapsikam®, creat special pentru a reduce durerile musculare acute. Kapsikam® conține 5 substanțe active în doze special selectate:

  • nonivamida (un analog al unei substanțe cu efect de încălzire din ardeiul iute) reduce durerea și dilată vasele de sânge ale pielii, ceea ce provoacă o senzație de căldură după aplicarea unguentului;
  • dimetilsulfoxidul are un efect antiinflamator și analgezic și, de asemenea, asigură pătrunderea prin piele a celorlalte componente ale medicamentului până la locul durerii;
  • benzilnicotinatul dilată vasele de sânge și îmbunătățește circulația, inclusiv în zona afectată;
  • camforul și terebentina îmbunătățesc suplimentar circulația sângelui, reduc durerea.

Kapsikam® (1-3 g) trebuie aplicat de 2-3 ori pe zi în strat subțire cu un aplicator pe zona dureroasă. Nu vă temeți să vă pătați hainele - unguentul se absoarbe rapid și nu lasă urme pe țesătură.

În plus, Kapsikam® poate fi folosit la sportivi ca unguent de încălzire înainte de antrenament - pe suprafaţa mușchilor se aplică o cantitate mică de unguent cu ajutorul aplicatorului (aproximativ 2-3g) şi se masează până la înroşirea uşoară a pielii. După antrenament unguentul trebuie înlăturat de pe piele prin spălare cu apă rece.

Acesta este un medicament. Citiţi cu atenţie prospectul. Dacă apar manifestări neplăcute, adresaţi-vă medicului sau farmacistului.